5 feb. 2019

Grupputveckling - vägen till effektivitet och god hälsa

- Varför tror många chefer att en arbetsgrupp ska kunna prestera på topp från början?

- Varför pratas det så mycket om teambuilding, medan ingenting eller ganska lite görs för att förverkliga den?

- Hur kommer det sig att kunskapen om gruppdynamikens grundfakta är så dålig i många organisationer?

Vi kan ha olika uppfattningar om ovanstående, och våra verkligheter skiljer sig sannolikt åt. Men, vi tre konsulter som är engagerade i människors och organisationers utveckling, ställer oss ofta dessa frågor.

Lars, Helene, Anders


Alla som arbetar med eller i grupper, eller kanske har till uppgift att leda en grupp, måste hantera gruppdynamiska fenomen. Gruppdynamik är helt enkelt det system av relationer som finns mellan medlemmarna i en grupp och som ibland verkar så att gruppen blir mer produktiv och ibland så att den blir mindre produktiv. Gruppmedlemmarna påverkar varandra, på gott och ont. Gruppen kanaliserar sin energi mer eller mindre i hårt arbete, mer eller mindre i interna uppgörelser, förhandlingar och diverse flyktbeteenden.

Det finns många goda skäl att investera tid och energi i att utveckla organisationens arbetsgrupper. Det primära skälet är förstås effektivitet: välfungerande grupper är helt enkelt mer produktiva. Men ett annat argument blir allt intressantare i takt med arbetslivets ökande krav: välfungerande grupper med ett öppet och konstruktivt samtalsklimat gör människor glada och friska. Hälsoargumentet är ofta förbisett, och av allt större betydelse.

Vår tids chefer behöver ha en klar bild av medarbetarnas hälsa, motivation och känsla av mening. Men av ännu större betydelse är sannolikt medarbetarnas kunskap om gruppdynamik.

Vi har funnit att GDQ (Group development questionnaire) är en utmärkt metod för att komma igång med gruppens utveckling. Analysinstrumentet bygger på Susan Wheelans välkända forskning, och är snabbt och enkelt att ta i bruk. Grupper som vill utvecklas får genom denna självvärderingsmetod snabbt ett bra underlag för att gå vidare. Wheelans modell är enkel och jordnära och alla i gruppen kan bidra, utan stora ansträngningar eller udda teambuilding-aktiviteter av olika slag.

God grupputveckling kommer av tydliga ramar och en tydlig målbild, konstruktiva samtal om arbetsmetoder och beslutsfattande. Att förstå detta samt att grupputveckling sällan är konfliktfri, hör till den grundläggande kunskapen om gruppdynamik, en kunskap som alla grupper har glädje och nytta av.

Vi som skriver detta planerar för närvarande ett dialogseminarium i ämnet någonstans i Malmö. Är du intresserad att få information om denna träff noterar vi dig gärna! Vi går igenom grunderna i verktyget och teorin, samt reflekterar tillsammans om grupputvecklingens hinder och möjligheter. Hör av dig till…


Lars Berglund          Helené Weise-Palmlund          Anders Henriksson    

lars.berglund@me.com           helene.weise-palmlund@iturnab.se              svenandershenriksson@gmail.com                                                                                           






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar