3 juli 2014

Om konsten att vila

Jag hoppas att du kan den konsten och att du just nu njuter en välförtjänt vila på en plats där du trivs och har det bra. Att på ett enkelt sätt finna vila är inte alla förunnat, i en tid som vår. Många av oss är för uppskruvade och stressade för att snabbt kunna komma ner i varv. Det tar flera dygn att ordentligt lägga jobb-tankarna på hyllan. Rastlösheten river och sliter i en, rader av alternativa ”semester-måsten” passerar revy så fort ledigheten gör sig påmind på allvar. 

De senaste årens flitiga förekomst av tips och tankar i böcker och tidningar om hur semestern ska förberedas och avnjutas avslöjar någon sorts hang-up kring möjligheten att finna vila. Tänk på detta och detta, ramla inte i den eller den semesterfällan, och rusta dig framför allt med rimliga förväntningar och stressa inte upp dig genom en föreställning om en ”perfekt semester”. Koppla ner, koppla bort och koppla av. Eller inte? Kanske har det blivit en konst att finna vila, precis som det har blivit en konst att hantera en mängd andra arbetsrelaterade utmaningar i vår tid. Nya strukturella faktorer bjuder nya problem för vår vardag, som vi alla behöver lära oss hantera på vårt eget individuella sätt. 

Nu för tiden är det inne med ”aktiv semester”. Själv har jag aldrig nöjt mig med att ligga stilla på en strand och har därmed alltid haft mer eller mindre aktiva semestrar. Att nu alltfler vill något mer än det stillsamma strandlivet är möjligen ett tecken på en oförmåga att faktiskt koppla av. Det är liksom enklare att fortsätta vara lika aktiv på semestern som i vardagen, eftersom övergången från arbetets intensitet till semesterns relativa stiltje, är så smärtsam och svår.

Vi vet dock att det är nödvändigt att finna vila, på ett eller annat sätt. Och kan vi inte konsten ”av oss själva”, så är det något vi behöver lära oss. Jag har länge haft hypotesen att den svenska träningsvurmen har med stresshantering och med behovet att komma ner i varv, att göra. Väldigt många använder joggingturen till att skingra tankarna på ett krävande arbete, helt enkelt. Det är en sundare väg att gå än att öppna ytterligare en vinflaska efter dagens slut. Vi trevar alltså efter nya sätt att komma till ro. Mindfulness och meditation - samma trend.

Svenskens längtan efter riktig värme, den som man upplever vid Medelhavet eller i Sydostasien är kanske också en längtan efter ett sätt att varva ner. Alla som är bekanta med känslan vet ju hur långsamt tempot blir när temperaturen går en bit över 30-strecket. Det är svårt med aktiv semester när det mest naturliga är en lång eftermiddagssiesta. Värmen tar helt enkelt ner en, dåsigheten tar överhanden. En effektivt påtvingad vila blir oundviklig. 

Men många har svårt med detta. Varje semesterperiod bjuder en ångestfylld kamp med rastlöshet och med ältandet av det ena och det andra. Tankar som arbetet och vardagsrutinerna har hållit i schack, kan nu få en chans att komma upp till ytan, vilket inte alla finner behagligt. Därför får man vara glad och tacksam när man lyckas finna vila. Det kan säkert se väldigt olika ut, men att vara väldigt trött och att till och med känna sig en smula uttråkad, är ett gott tecken tänker jag. Det är förmodligen tecken på att den verkliga vilan är på väg att göra sig gällande. 

När jag därför domnar bort på eftermiddagen i vilstolen på mitt badhotell i Italien, bort från mina böcker och mina tankar om jobb och annat prosaiskt, så är det förmodligen helt i sin ordning. Det enda som tränger igenom i dvalan är syrsorna i träddungen och det lågtyska sorlet från övriga gäster vid poolen. God vila att vara tacksam över, helt enkelt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar