7 feb. 2014

Winston Churchill och det sega ledarskapet


Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.

Han förlorade aldrig sin entusiasm, sin energi och sin drivkraft, trots många och svåra motgångar. Det är med viss vördnad jag kliver in i ”The cabinet war rooms” – på baksidan av finansministeriet i London, ingång mitt emot St James´s park. Här var det. Här avgjordes det demokratiska Europas öde, under de dramatiska åren i början av andra världskriget. De välbevarade rummen har på senare år kompletterats med ett stort och utmärkt Churchill-museum. Det ger en rikhaltig bild av en av Europas största ledare genom tiderna. En ledare på vars axlar vi står. Utan hans insatser under andra världskriget och åren närmast därefter hade världen sannolikt sett annorlunda ut.

Att kunna misslyckas och sedan resa sig och komma igen. Det var både dyrköpta personliga erfarenheter, men också klok politik. Aldrig slå sig till ro, aldrig ge upp. Detta var en viktig del i hans framångar. Till framgångsfaktorerna hör också hans enastående fysik – en viktig ledaregenskap. Han rökte och drack som få, i hela sitt liv. Och även om han som ung soldat förstås höll sig i form, kan de senare decennierna inte inneburit mycket kroppslig aktivitet. Goda gener helt enkelt.  

Winston Churchills profetiska förmåga var imponerande. Ingen kunde som han förutse Hitler-regimens effekter på europeisk politik och på människor som stod utan skydd och värn inför dennes anlopp. Under kriget förutsåg han hur hans stora projekt, att upprätthålla den europeiska maktbalansen, hotade att haverera om inte amerikanerna kom till Europas räddning. Ett Europa utan amerikansk inblandning skulle innebära carte blanche, antingen för Hitler – som Storbritannien inte kunde besegra på egen hand - eller för Stalin. Lyckligtvis (och ingen var lyckligare än Churchill själv) insåg de ledande amerikanerna detta i tid, och att deras period av upphöjd isolering måste vara över. Alldeles efter kriget förutsåg han slutligen, att Europas framtid som blomstrande kontinent hängde på axeln Paris-Berlin. Om inte Frankrike och Tyskland upprättades till sin gamla andliga och ekonomiska storhet, skulle inte Europa som kontinent och världsdel kunna återinträda på världsarenan.

Det är mycket som inspirerar hos gamle Winston. Bland annat att han kombinerade sitt politiska ledarskap med ett omfattande och spännande författarskap. Det är inte så vanligt nu för tiden. Han inspirerar förstås också som talare. Det finns ett knippe formuleringar ur hans tal som det tillhör allmänbildningen i Europa att känna till. Men det kanske mest inspirerande är hans outtröttliga engagemang. Hans oemotståndliga drivkraft att blanda sig i brännande politiska frågor i tiden. Han fortsatta till sin nittionde födelsedag. Han bildade sin sista regering vid fyllda 76!

Var är vår tids hjältar, som röker cigarr, dricker whiskey, sover middag och alltid går klädda i jacket och fluga?

Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar