29 sep. 2019

Arena för skolsamtal - professionsutveckling

Återigen har skolintresserade människor i Malmö-Lund-regionen samlats under rubriken Arena för skolsamtal.  Denna gång träffades vi på Elite hotel Ideon i Lund, där vi samtidigt med pratandet intog mat och dryck i trivsam miljö.

Träffens tema var professionsutveckling och den som hjälpte oss med starten var Martin Persson, förvaltningschef i Lomma. Martin tecknade den bakgrund mot vilken han och hans förvaltning tagit nya tag om kompetensutveckling och fortbildning.

Till bakgrunden hör de senaste decenniernas problematiska situation. Stipulerade 104h fortbildning för lärare landar i realiteten i ca 3,6 dagar, ofta med fokus på generell verksamhetsutveckling, inte didaktik eller andra mer undervisningsnära teman. Traditionella former för kompetensutveckling i skolans värld har visat sig misslyckas i flertalet fall. Att gå på kurs, eller få en halv dags föreläsning i ett ämne, har helt enkelt ingen effekt.

Saken har blivit uppenbar med tiden, att om utveckling verkligen ska ske krävs lokalt utformade program med starka inslag av kollegialitet. Detta är nu ledstjärna för Lomma kommun på utbildningsområdet.

Tack Martin för en inspirerande inledning och tack ni som deltog i den påföljande dialogen.

Nästa möte i serien Arena för skolsamtal har temat digitalisering och går av stapeln den 7 oktober kl 17.00, på Malmö Börshus. Inledningstalare är denna gång Johan Hansson och Ann Oxenholt från Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Arena för skolsamtal är ett initiativ som drivs av 

Lars Berglund och Lotta Kårlind

För anmälan maila lotta.karlind@skolista.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar