19 mars 2020

Corona-intermezzo 2

Intressanta dagar med många spännande pågående samtal? Så kan man också se på tillvaron i denna svåra tid. Några snabbt uppsnappade interaktioner:

Ett flertal av landets förskolor och grundskolor rapporterar om stora grupper frånvarande barn och elever. Någon eller några har uppenbart vidtagit mer långtgående åtgärder på egen hand, än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

"Borde vi inte stänga skolorna och förskolorna nu för barnens skull?" Anders Tegnell: "Nej, absolut inte, vi skulle aldrig stänga skolor för att skydda barnen, det skulle bara ske för att skydda de äldre."

Upprörda personer 70+: "Är det verkligen av genuin omsorg som vi nu föreslås stänga in oss och inte gå ut? Är det inte så att vi bara inte får bli en 'belastning för vården'? Ska vi bara sitta inne är det inte värt att leva..."

Det moraliserande kommentarerna låter inte vänta på sig: "Det är egoistiskt att bara tänka på sig själv". "Du som är äldre kan ju bli en belastning för vården innan du dör, tänk på det!" Nja, det sista var det ingen som sa, men andemeningen var tämligen uppenbar.

Många rädslor i rörelse med andra ord. Många djupa tankar och starka känslor också. En dag, snart, när paniken har lagt sig, kommer vi att kunna föra vettiga samtal om meningen med alltihop, om medborgarskap, om individens ansvar, om livets faror och risker, om sjukvårdens beredskap - med mera. Det blir intressant!

Eller så gör vi som vi gjort många gånger förut i det här landet, vänder blad, blickar framåt och glömmer bort alla svåra ämnen som kommit upp på agendan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar