11 feb. 2015

Nya steg i betygsfrågan

Alldeles efter publiceringen av föregående blogginlägg lyssnar jag på presskonferensen om den nya överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna. Betyg fr o m årskurs 6 ligger fast, och betyg fr o m årskurs 4 ska prövas på maximalt 100 skolor de kommande åren. Låter som en rimlig lösning av situationen och helt i linje med de ”nedgrävda stridsyxornas politik” som gäller i landet sedan decemberöverenskommelsen.

”Nu har vi lyssnat på forskningen och på lärarna”, kan vissa glatt säga. ”Ingen ifrågasätter nu betyg i årskurs 6”, kan andra säga. Alla är nöjda. Jag uppfattar inga resonemang om betygens existensberättigande som sådana. Det är fortfarande en ”borttappad” aspekt. Viktigt för skolans vidkommande är under alla omständigheter att man nu vet vad som gäller i frågan och det över relativt lång tid.


Definitivt positivt är att betyg i årskurs 4 blir föremål för lokala beslut. Men att de glättade uttalandena från politiskt håll på skolområdet inte tar slut med detta får vi bekräftat: ”Lärarna ska äga utvecklingen”, påstår faktiskt någon på presskonferensen! Nåja, vi får väl se…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar