17 apr. 2024

Donald Trump läser inte böcker

Han läser inte, i alla fall inte böcker. Det är ett slående faktum, och ett som spelar en viktig roll i den avslutande delen av Joel Halldorfs fantastiska bok Bokens folk – en civilisationshistoria från papyrus till pixlar (Fri tanke, 2023).


Detta att en expresident, som gör anspråk på att göra comeback, inte är en läsande människa oroar många. Som grädde på moset, så att säga. Där finns ju en lång rad andra egenheter som bekymrar när det gäller Trump. Men detta faktum naglar ändå fast något högst väsentligt. Donald Trump twittrar och tittar på TV. Men, ingen läsning. Halldorf citerar reportern i Vita huset – Michael Wolf: ”Han skummade inte ens.”


Varför blir vi så oroliga när vi hör detta? Jo, de flesta har nog en föreställning om att läsning och djup koncentration representerar ett kluster av egenheter och förmågor som vi gärna förknippar med ansvar och makt. Utan dessa egenheter och förmågor uteblir kanske ansvarskänslan och en mängd andra värden som vi helst vill se hos personen som innehar ett av de mäktigaste ämbetena i världen. 


Dessutom, som Halldorf menar, vilken omvärldsbild och omvärldskunskap besitter en person som förlitar sig på ett knippe TV-kanaler och X (fd Twitter)? Vilka perspektiv har denna person på sin omgivning? Med vilka nyanser – om några – tar han sig an världen? Ja, svaren skrämmer förstås. 


Trump är med sin vresiga otålighet, sitt fladdriga och slängiga sätt att bete sig, sitt ”rörliga” förhållande till sanningen, sin lathet kort och gott – en idol för vissa. Varför? Är inte världen upp-och-ner-vänd? Jo, absolut, men alltfler människor i vår tid fungerar ungefär som han gör och är beredda att ge honom sin röst. 


Trump är måhända ett unikum, men kanske ändå inte. Han tycks också representera något väsentligt som utmärker det nya digitala samhället. Han är impulsiv, han är känslostyrd, men han är också en ”kul kille” som tar det mesta med en klackspark. Han är sig själv, och genuinitet trumfar allt annat, menar Halldorf: ”…etos i vår tid handlar inte om dygd utan om autencitet.”


Att läsa böcker innebär att vi skaffar oss ett visst förhållningssätt till omvärlden, skriver Halldorf.  Boken är en informationsbehållare och ett reflektionsredskap, och som sådan högst värdefull i vår tid. Läsaren blir lärd, självmedveten och djupt eftertänksam. 


Att läsa är helt enkelt nödvändigt. Fortsätt för Guds skull, du som fortfarande ägnar dig åt denna syssla. Du är med och räddar världen!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar